Αρνητικοί σε συνάντηση με την τρόικα οι δικαστικοί- Προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «συνάντηση εργασίας»…

Αρνητικοί σε συνάντηση με την τρόικα οι δικαστικοί- Προχωρούν σε κινητοποιήσεις«Αναμείνατε στο ακουστικό σας». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο αίτημα της τρόικας για συνάντηση εργασίας, ενώ κινητοποιήσεις αποφάσισαν σήμερα και οι διοικητικοί δικαστές.

Ειδικότερα, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) «συνάντηση εργασίας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Βασιλική Θάνου, επικαλούμενη την ανεξαρτησία των δικαστών, η οποία κατοχυρώνεται με ρητή διάταξη του Συντάγματος, ζήτησε από την τρόικα «να προσδιορίσει τον σκοπό της συνάντησης και την ατζέντα της».

Το κλιμάκιο της τρόικας απάντησε στους δικαστές ότι σκοπός της συνάντησης είναι η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και ειδικά η επιτάχυνση των υποθέσεων που αφορούν στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Πάντως, η τρόικα ανέφερε ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στην εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν απάντησε στο αίτημα της τρόικας, καθώς το Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνέλθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να λάβει απόφαση για το εάν θα αποδεχθεί το αίτημα για συνάντηση εργασίας ή θα το απορρίψει.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα κατά το παρελθόν είχε γίνει δεκτή από την ΕΔΕ, όταν πρόεδρός της ήταν ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τότε τις αντιδράσεις των δικηγόρων, αλλά και μερίδας δικαστών.

Πάντως, σήμερα το πρωί επικράτησε αναστάτωση στο Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων), καθώς «κυκλοφόρησε» η φήμη ότι επίκειται η έλευση της τρόικας, κάτι για το οποίο δεν συμφωνούσαν οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εκδήλωσαν την πρόθεση να εμποδίσουν την είσοδο στα δικαστήρια.

Ο «συναγερμός» έληξε, καθώς έγινε γνωστό ότι δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα του κλιμακίου να επισκεφθεί την ΕΔΕ.

Στο μεταξύ, τον δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοί τους πολιτικοί και ποινικοί δικαστές (κάθοδο από την έδρα κ.λπ.) ακολούθησαν σήμερα και οι διοικητικοί δικαστές, οι οποίοι δηλώνουν και αυτοί ότι θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο σε περίπτωση που η Πολιτεία προβεί σε νέες περικοπές των αποδοχών τους.

Ειδικότερα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της αποφάσισε:

1) Την αυτεπάγγελτη αναβολή της συζήτησης όλων των υποθέσεων που εκδικάζονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας, από την έναρξη του δικαστικού έτους (την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012) και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή διακοπή των συνεδριάσεων από 10 πμ έως τέλος ωραρίου (3:30 μμ).

2) Τη μη δημοσίευση, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δικαστικών αποφάσεων, πλην όλως εξαιρετικών περιπτώσεων (ασφαλιστικά μέτρα, πλειστηριασμοί κ.λπ.).

3) Την αποχή, κατά το ίδιο διάστημα, από οποιαδήποτε διοικητικής φύσεως εργασία, ή έργο, το οποίο δεν συνδέεται με τα δικαιοδοτικά καθήκοντα των διοικητικών δικαστών.

4) Τη συμμετοχή στην πανδικαστική συγκέντρωση της ερχόμενης Δευτέρας, 17 Σεπτεμβρίου 2012.

5) Την κατάθεση αγωγών στο Μισθοδικείο κατά της μείωσης των αποδοχών των δικαστών.

Την Κυριακή (16 Σεπτεμβρίου) η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, έχει καλέσει όλα τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60) στις 10 πμ για να καθορίσουν οι εισαγγελείς τη στάσης τους.

Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα, πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση στις 12:30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις μεγάλες πόλεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s