Στα 67 για σύνταξη και όποιος αντέξει!. Δώρο το μπαστούνι στήριξης.

Επανέρχεται η συζήτηση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Διαβάστε το Άρθρο που ακολουθεί.

Επανέρχεται στο κυβερνητικό τραπέζι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη. Ισχύς για όλα τα ταμεία και όλους τις κατηγορίες εργαζομένων. Αναλυτικά τι αλλάζει και τι θα ισχύσει

Στα νέα μέτρα που αναζητούνται στο δημόσιο για την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ, κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται ότι επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρόταση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Έθνος», η ρύθμιση υπολογίζεται πως θα αποδώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο.
Το πακέτο μέτρων για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης περιλαμβάνει τα εξής:
* Την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, δηλαδή το όριο να πάει στα 66 το 2013 και στα 67 το 2014.
Το μέτρο θα αγγίξει το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ανεξαρτήτως αν μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν ή μετά το 1993. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και για τα επικουρικά.
Αγκάθι παραμένει το θέμα του Δημοσίου, καθώς το μέτρο εκτιμάται πως θα δυσκολέψει την ένταξη εργαζομένων στο λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς
* Την επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο του 2010. Δηλαδή οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 θα τεθούν σε ισχύ το 2013 (αφορά μεταξύ άλλων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζομένους στα βαρέα και ασφαλισμένους με 35ετία).
Ουσιαστικά θα αυξηθούν τα λεγόμενα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, που επέτρεπαν την έξοδο πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Αδιευκρίνιστο είναι το αν θα υπάρξουν κατηγορίες ασφαλισμένων -π.χ. όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- που θα εξαιρεθούν.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ένα ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα, ενώ δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.
* Την αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για την καταβολή της σύνταξης, που σήμερα είναι 4.500 (δηλαδή 15 έτη ασφάλισης). Για να ανοίξει η πόρτα εξόδου θα απαιτούνται 20 (με βάση την αρχική πρόταση) ή 21 (με βάση το σενάριο που κερδίζει έδαφος) έτη ασφάλισης.
Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το κατά πόσο η αύξηση αυτή θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2013 ή θα υλοποιηθεί σε δύο δόσεις (δηλαδή να πάμε στα 18 έτη ασφάλισης το 2013 και στα 21 έτη το 2014).
Το μέτρο θα επηρεάσει κυρίως εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα στο να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης (π.χ. εποχικά απασχολούμενοι). Στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων αποχωρεί με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης.
Στο αέρα… η κατώτατη του ΟΓΑ
Η μείωση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ παραμένει σενάριο προς συζήτηση σε περίπτωση που δεν βρεθούν τα μέτρα για να κλειδώσει το πακέτο.
Η αρχική πρόταση που είχε εξεταστεί προέβλεπε η σύνταξη αυτή -που διαμορφώνεται στα 360 ευρώ- να μειωθεί κατά 30 ευρώ.
Ωστόσο η πρόταση δεν συμπεριελήφθη στο πακέτο μέτρων που δόθηκε στην τρόικα. Το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά και μένει σε εκκρεμότητα.
Ουσιαστικά η τύχη της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ συνδέεται άμεσα με μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και η μεγαλύτερη περικοπή των μεσαίων και υψηλών συντάξεων.
Ανοιχτό παραμένει ακόμα σε ποιες συντάξεις θα επιβληθεί η λεγόμενη ειδική εισφορά. Η αρχική πρόταση προβλέπει η εισφορά να ξεκινά από το 2% για ποσά συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν περάσουν κάποια μέτρα, τότε το ποσό θα μειωθεί. Δηλαδή οι περικοπές θα ξεκινούν από συντάξεις 600 ή 700 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί και η εισφορά που μπορεί να κυμαίνεται από 2% έως 20%.
Advertisements

One comment on “Στα 67 για σύνταξη και όποιος αντέξει!. Δώρο το μπαστούνι στήριξης.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s