Διπλωματία αλά-ιρανικά

Саммит Движение неприсоединения тегеран иран

Δύο σκάνδαλα αμέσως συνέβηκαν την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μουρσί υποστήριξε τη συριακή αντιπολίτευση. Σαν απάντηση, η αντιπροσωπεία της Συρίας αποχώρησε από την αίθουσα συνεδρίασης. Ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επέκρινε την πολιτική του ΟΗΕ, γεγονός, που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια εκ μέρους του επικεφαλής του οργανισμού Μπαν Κι-Μουν.

«Στη Συρία διεξάγεται πραγματική επανάσταση ενάντια στο άδικο και καταπιεστικό καθεστώς, – δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μουρσί κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Η αλληλεγγύη με τη Συρία είναι το ηθικό μας καθήκον και δηλώνουμε την αναλλοίωτη και ολόπλευρη υποστήριξή μας προς το συριακό λαό, που επιδιώκει να αποκτήσει ελευθερία». Οι δηλώσεις αυτές δεν άρεσαν στη συριακή αντιπροσωπεία, η οποία έχει εγκαταλείψει επιδεικτικά την αίθουσα.

Ένα άλλο θέμα, που προκάλεσε επίσης σκάνδαλο ήταν η συζήτηση του ιρανικού προβλήματος. Ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αντιτάχυγκε κατηγορηματικά στην πολιτική του ΟΗΕ, ο οποίος, κατά τη γνώμη του, προσπαθεί να επιβάλει τις αξίες και τις απόψεις του στον κόσμο. Η δήλωση αυτή δεν άρεσε στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν. Κατά την αντιφώνησή του ο Μπαν Κι-Μουν επέκρινε τους ηγέτες του Ιράν για την άρνηση του Ολοκαυτώματος και την απειλή να καταστρέψει το Ισραήλ. Εξάλλου, ήταν μάλλον αδυνατο να διευθετηθεί αυτή η σύγκρουση, καθώς και οι δύο πλευρές επέμεναν στις θέσεις τους.

Όποια και αν είναι η επόμενη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, και σε όποια ομοφωνία κι αν καταλήξουν οι χώρες-μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, είναι πλέον σαφές ότι ούτε το Ιράν, ούτε η Συρία δεν έχουν επιτύχει ό,τι επιθυμούσαν,- πιστεύει η πολιτικός αναλυτής Γελένα Μελκουμιάν.

– Σήμερα καταβάλλονται προσπάθειες τεχνητής αναβίωσης του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Το κίνημα αυτό εμφανίστηκε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι αναπτυσσόμενες χώρες προσπαθούσαν να γίνουν ανεξάρτητες από τα Κέντρα Παγκόσμιας Ανάπτυξης. Τώρα όλα έχουν αλλάξει. ΄Αλλαξε και η παγκόσμια πολιτική. Συνεπώς δεν υπάρχει πια έδαφος για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν συμμετέχουν πολλές χώρες. Προηγουμένως, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 100, ενώ σήμερα πολλές από τις χώρες αυτές έχουν επιλέξει άλλο δρόμο. Είμαι βέβαια ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αρχικά ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η εμπειρογνώμονας τόνισε ότι οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες εφαρμόζουν σήμερα κοινή με όλη τη διεθνή κοινότητα πολιτική, χωρίς να προσπαθούν να βάλουν τον εαυτό τους σε κάποια ιδιαίτερη θέση. Σκοπός τους είναι να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην παγκόσμια πολιτική. Οι προσπάθειες δε για την επίλυση των επίκαιρων ζητημάτων ξεχωριστά δεν θα έχουν μεγάλη υποστήριξη.

 

πηγή: φωνή της Ρωσίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s