Υπεγράφη ο συμβιβασμός με τη Siemens- Αντίδραση και από ΔΗΜΑΡ

Η Συμφωνία υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα…

Υπεγράφη ο συμβιβασμός με τη Siemens- Αντίδραση και από ΔΗΜΑΡΤέλος καλό, όλα καλά… Η «Συμφωνία Συμβιβασμού» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε υπογράφηκε και μαζί της μπήκε «ταφόπλακα» σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η Συμφωνία υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ταξίδευε για Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Με την ενυπόγραφη Συμφωνία – η οποία δεν περιλαμβάνει ζητήματα ποινικού δικαίου – το Ελληνικό Δημόσιο συμψηφίζει ισόποσες απαιτήσεις της Siemens ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από οφειλές δημόσιων φορέων και επιπρόσθετα λαμβάνει 90 εκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση:

– Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος

– Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων

– 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)

– Ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Παράλληλα, η Συμφωνία προβλέπει, εντός του 2012, την πραγματοποίηση επένδυσης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην SIEMENS Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.

Επιπλέον, η Siemens συμφώνησε στην πραγματοποίηση επένδυσης άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Ελλάδα. Η νέα μονάδα προβλέπεται να απασχολεί περίπου 700 άτομα.

Τέλος, μέσω της συμφωνίας:

– Η SIEMENS θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

– Αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση αυτή.

– Και επιπλέον, εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών από την Ημερομηνία Έναρξης της Συμφωνίας, σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό ένα Επίτροπο που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.

Το κείμενο έχει κυρωθεί από τη Βουλή με το νόμο 4072/2012.

Αντιδράσεις και από τη ΔΗΜΑΡ

«Η κυβερνητική σπουδή να υπογραφεί η συμφωνία με τη Siemens τρεις ημέρες πριν από τη συζήτηση της σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην Ολομέλεια της Βουλής, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση», αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάνουν λόγο για μία «επονείδιστη και παράνομη συμφωνία», κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι έδωσε «γη και ύδωρ στη γερμανική πλευρά» την παραμονή της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στη «Συμφωνία Συμβιβασμού» εξέφρασε πριν από την υπογραφή της από τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, με την υπογραφή της συμφωνίας «δεν μπορεί να κλείσει το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό θέμα που δικαίως απασχόλησε και απασχολεί την ελληνική κοινωνία ως υπόθεση διαφθοράς και προσβολής του δημοσίου συμφέροντος».

 

πηγή : http://www.epikaira.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s