Süddeutsche Zeitung: Στρατηγικές αντιμετώπισης μιας Grexit εξετάζουν οι ευρωπαίοι

Στρατηγικές αντιμετώπισης μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη φέρονται να επεξεργάζονται οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει στην αυστριακή Tiroler Tageszeitung πως «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι δυνατή, αλλά ο κίνδυνος είναι ανυπολόγιστος».

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, που μπορεί να την οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ προβληματίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και τα κράτη μέλη ευρωζώνης φέρονται να μελετούν σχέδιο ενός πακέτου στήριξης του ενιαίου νομίσματος σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας, για να μην υπάρξει διάσπαση της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πάντα εξαρτώνται από το αν θα δοθεί το Σεπτέμβριο η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που η δόση δεν χορηγηθεί τότε πιθανότατα η χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ.

Η Deutsche Welle επικαλούμενη την Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως μεταξύ άλλων συζητείται η περαιτέρω χρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας για την Ιρλανδία και την Ισπανία, η ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών για τις τράπεζες και ο αυστηρός έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών στα κράτη-μέλη απευθείας από τα κοινοτικά όργανα.

Το νέο πλαίσιο μέτρων θα μπορούσε να προβλέπει και μία μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα εκτός ευρωζώνης, εκτιμά η Süddeutsche Zeitung.

Υπενθυμίζεται πως χτες ο αντικαγκελάριος Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurier» προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών αποπομπής από την ευρωζώνη όσων χωρών δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως έχει ήδη ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με τους ομολόγους του και προσθέτει πως χώρες που «βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως Γερμανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία σίγουρα στηρίζουν κάτι τέτοιο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην Tiroler Tageszeitung τονίζει πως «μια έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ είναι τεχνικά δυνατή αλλά ο πολιτικός κίνδυνος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ανυπολόγιστος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup «αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα οικονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών, τότε μπορεί να πρέπει να ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο ενδεχόμενο», αλλά εκφράζει την πίστη του πως η Ελλάδα «θα παραμείνει εντός Ευρώ, διότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

«Η έξοδος από το Ευρώ δεν αποτελεί μέρος των πιθανών εξελίξεων με τις οποίες ασχολούμαι», κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα «μόνο αν δεν σεβαστεί καμία συμφωνία και καταστρατηγήσει όλους τους κανόνες».

πηγή : http://tvxs.gr

Advertisements

One comment on “Süddeutsche Zeitung: Στρατηγικές αντιμετώπισης μιας Grexit εξετάζουν οι ευρωπαίοι

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s