Ο Ασάνζ προκάλεσε νέο διπλωματικό σκάνδαλο

Джулиан Ассанж экстрадиция АссанжΟι βρετανικές Αρχές απειλούν να εισβάλουν στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου κρύβεται ο ιδρυτής των Wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ. Οι ειδικοί διαβλέπουν μεγάλο διεθνές σκάνδαλο.
Από την περασμένη νύχτα Βρετανοί αστυνομικοί βρίσκονται στο κτήριο, στο δεύτερο όροφο του οποίου εδρεύει η Πρεσβεία του Εκουαδόρ. Στο χώρο της διπλωματικής αντιπροσωπείας αυτής καθεαυτής οι αστυνομικοί προς το παρόν δεν μπαίνουν, όμως όλες οι είσοδοι-έξοδοι είναι αποκλεισμένοι. Έτσι λοιπόν ο ιδρυτής της σκανδαλωδώς γνωστής ιστοσελίδας Wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ δεν θα μπορέσει να εγκαταλείψει απαρατήρητος την πρεσβεία του Εκουαδόρ, που του παραχώρησε φιλοξενία. Αλλά και να παραμείνει εκεί επί μακρό χρονικό διάστημα, όπως όλα δείχνουν, επίσης δεν θα τα καταφέρει. Εάν οι εκπρόσωποι του Εκουαδόρ δεν εκδώσουν τον Ασάνζ με τη θέλησή τους, η Πρεσβεία θα καταληφθεί με εισβολή, προειδοποίησαν οι βρετανικές Αρχές.

Την ίδια στιγμή το άρθρο 22 της Συνθήκης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις των διπλωματικών αντιπροσωπειών διαθέτουν άσυλο. Ωστόσο οι βρετανικές Αρχές επικαλούνται τον δικό τους νόμο για τις διπλωματικές αντιπροσωπείες από το 1987. Σύμφωνα με αυτόν η αστυνομία μπορεί να εισέρχεται στους χώρους των Πρεσβιεών, εάν αυτός χρησιμοποιείται με παράνομο τρόπο. Κατά την άποψη του Λονδίνου το Εκουαδόρ δεν έχει δικαίωμα να κρύβει τον Ασάνζ, τον οποίο οι Βρετανοί συμφώνησαν να εκδώσουν στη Σουηδία, όπου διώκεται για υπόθεση βιασμού. Από τη δική του πλευρά ο Ασάνζ δηλώνει ότι η υπόθεση του βιασμού είναι επινοημένη δικαιολογία και στην πραγματικότητα υπάρχει συνωμοσία χωρών με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν τον Ασάνζ για κατασκοπεία λόγω της δημοσίευσης στο Διαδίκτυο απόρρητων εγγράφων.

Φοβούμενος για τη ζωή του ο Τζουλιάν Ασάνζ τον Ιούνιο αυτής της χρονιάς ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Εκουαδόρ. Η επίσημη απόφαση για το ζήτημα αυτό πρέπει να ανακοινωθεί σήμερα Πέμπτη. Και οι απειλές των βρετανικών Αρχών ότι θα επιδιώξουν τη σύλληψη του Ασάνζ με τη βία εισπράττονται από το Εκουαδόρ ως μη φιλική και παράνομη κίνηση, υπογράμμισε ο πρέσβης του Εκουαδόρ στη Ρωσία Πατρίσιο Αλμπέρτο Τσάβες Σαβάγκα:

Το Εκουαδόρ σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτές τις κινήσεις ως ενέργεια μη φιλική, επιθετική και ανεπίτρεπτη. Πρόκειται για μη σεβασμό στην κυριαρχία μας και φυσικά θα δώσουμε σε αυτά αυστηρή απάντηση. Δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο ανοίγει την πόρτα, για σχεδόν καταπάτηση διπλωματικού εδάφους.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η βίαιη εισβολή στο χώρο της Πρεσβείας του Εκουαδόρ μπορεί να σημειωθεί μετά από μία εβδομάδα. Αν και οι βρετανικές Αρχές ακόμη εκφράζουν την ελπίδα να επιλύσουν το ζήτημα ειρηνικά.

πηγή φωνή της Ρωσίας

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s