Αλλάζει πάλι το φορολογικό

Την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα έχει κάνει τις πιο συχνές αλλαγές στο φορολογικό της σύστημα, δείγμα της αδυναμίας της είσπραξης εσόδων..

Αλλάζει πάλι το φορολογικόΗ τρόικα πιέζει για περισσότερα μέτρα και περικοπές και η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει όπως και οι προηγούμενες με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, γι’ αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τρόπους να μαζέψει τος φόρους, με ένα δικαιότερο, όπως για μια ακόμη φορά ευαγγελίζονται, φορολογικό σύστημα.

Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, θέσπιση ενός νέου συστήματος εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, ανατροπή των αποδείξεων και μείωση των φόρων μεταβίβασης, προαναγγέλλει μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης και υπόσχεται ένα νέο, «φιλικότερο» ποινολόγιο με λογικά πρόστιμα και τόκους από το 2013.


Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο κ. Μαυραγάνης τονίζει ότι «πρέπει να κινηθούμε στη λογική της φορολόγησης όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι της αύξησης της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται».
Για το σύστημα των αποδείξεων επισημαίνει ότι δεν θα καταργηθεί, αλλά «θα ενισχυθεί στοχευμένα», ενώ για το 2013 (δηλαδή τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος -οικονομικό έτος 2012) αναφέρει ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα. Για το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013 σημειώνει ότι «πρέπει να επανεξεταστεί «η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων».
Αναφερόμενος στα εισοδηματικά κριτήρια που ενδέχεται να εφαρμοσθούν για τις φοροαπαλλαγές και ποιο είναι εκείνο το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσαν να καταργηθούν, ο κ. Μαυραγάνης ότι «δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια πρόταση».
Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, σημειώνει ότι «πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε έσοδα, με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας».
Τέλος, για την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης από τον Οκτώβριο, σημειώνει «ότι προκειμένου να ενισχύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, θα προωθήσουμε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια».
Στο μεταξύ, από το απόγευμα της Πέμπτης θα μπορούν οι φορολογούμενοι να ενημερώνονται από το Taxis Net για το ύψος του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα, για εισοδήματα έως 60.00 ευρω.’Οσοι φορολογούμενοι δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης θα μπορούν να ενημερώνοται κάνοντας χρήση του ΑΦΜ.

Πηγή: Skai.gr, «Ναυτεμπορική»

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s