Ασφαλές το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Ασφαλές <br>το κυπριακό τραπεζικό σύστημα Ανδρέας Λουμάκης, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines
Ο πρέσβης Γκεόργκι Μουράντοφ,απαντάει ανοικτά για το αν οι Ρώσοι καταθέτες φοβούνται το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μεταφέρει την αίσθηση του για το αν η Μόσχα θα δώσει τελικά το δάνειο στην Κύπρο αποκαλύπτει ποιοι δεν ήθελαν τους S-300 στην Κύπρο. Εξηγεί ποιος είναι ο απώτερος στόχος της «Αραβικής Άνοιξης», μιλάει για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν μεταξύ Ρωσίας-Ελλάδας και Ρωσίας-Κύπρου και εκφράζει την γνώμη του για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Αν έπρεπε να επιλέξουμε τον πιο συνεπή και ανιδιοτελή Ρώσο φιλέλληνα τότε χωρίς δεύτερη σκέψη αυτός θα ήταν ο Γκεόργκι Μουράντοφ.

Ερ. Αξιότιμε κύριε Πρέσβη, θα μας πείτε τι θυμάστε από την θητεία σας ως πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο;

Απ. Θυμάμαι άριστα την περίοδο όπου διετέλεσα Πρέσβης της Ρωσίας στη Κύπρο. Ήταν 1996-2000. Πολύ δραστήρια περίοδος για την ανάπτυξης των σχέσεων των χωρών μας.  Αυτά τα χρόνια είχαμε πολλά γεγονότα οικονομικού χαρακτήρα και ραγδαίας ανάπτυξης μεταξύ της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τις πρώτες πράξεις που είχαν υπογραφεί ύστερα από την άφιξη μου στη Κύπρο, ήταν το συμβόλαιο προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300. Θέλω να υπογραμμίσω πως ενώ οι συγκεκριμένοι πύραυλοι ήταν καθαρά αμυντικοί, ωστόσο υπήρξαν τρομερές αντιδράσεις από δυτικές χώρες και από τη Τουρκία γιατί δεν ήθελαν να βγουν τα υπερσύγχρονα ρωσικά αμυντικά συστήματα στη νέα αγορά της Μεσογείου. Τα συστήματα αυτά είχαν και εξακολουθούν να έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με ανάλογα δυτικά και αμερικάνικα, είναι πολύ αποτελεσματικά και στην εμβέλεια και στην εξουδετέρωση αεροπορικών στόχων . Με αυτό το ζήτημα άρχισε η διπλωματική μου αποστολή ως πρέσβης της Ρωσίας στη Κύπρο, στον δρόμο μιας ραγδαίας ανάπτυξης ιδιαίτερα στον επενδυτικό τομέα.

Το 1997 η Κύπρος κατέκτησε την πρώτη θέση σαν χώρα επενδυτής στη ρωσική οικονομία. Βέβαια αντιλαμβανόμαστε πως η Κύπρος, ούτε τότε, ούτε τώρα, δεν διαθέτει τόσα δικά της  κεφάλαια. Λειτουργούσε και λειτουργεί ως πύλη επενδύσεων στην ρωσική οικονομία λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που δημιουργούν οι συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και η συμφωνία για την προώθηση και προστασία των ξένων επενδύσεων. Οι συσσωρευμένες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία που προέρχονται από τη Κύπρο υπερβαίνουν το μεγάλο ποσό των 100δις$. Καμιά φορά υπάρχει σύγχυση στην κατανόηση του θέματος, γιατί ορισμένοι λένε πως η «Κύπρος είναι μια χώρα μέσω της οποίας φεύγουν τα ρωσικά κεφάλαια από τη Ρωσία». Εμείς πάντοτε και με συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύουμε ότι δεν είναι έτσι, διότι τα κεφάλαια φεύγουν από τη Ρωσία πρώτα μέσω ελβετικών τραπεζών, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και μετά ακολουθεί η Κύπρος. Ιδιαίτερα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εκείνη την περίοδο ξεκίνησαν και πολύ εντατικές πολιτικές ανταλλαγές με την Κύπρο.

Έγιναν επισκέψεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσία. Βρέθηκε ολική κατανόηση σε μεγάλα πολιτικά και διεθνή θέματα, ιδιαίτερα σε τέτοια ευαίσθητα προβλήματα όπως ήταν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Τότε σε δραστήρια φάση ήταν και η διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, δημιουργήθηκεμάλιστα η βάση για τον διμερή διάλογο μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων πάνω στο Σχέδιο Ανάν. Τελειώνοντας την απάντηση σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να υπογραμμίσω πως είμαι ευτυχής άνθρωπος που έζησα εκείνα τα χρόνια στην Κύπρο και συνέβαλα όσο μπορούσα στην ανάπτυξη των φιλικών παραδοσιακά σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου. Στην διπλωματική μου καριέρα είμαι συνδεδεμένος με τον ελληνισμό, έναν φιλικό λαό με τον οποίον έχουμε αιώνιες παραδόσεις και αιώνια φιλία και έχουμε πάρει πολιτιστικές και μορφωτικές αξίες, αρχίζοντας από το αλφάβητο, μέχρι την ορθοδοξία, η οποία για τον ρωσικό λαό αποτελεί θεμέλιο λίθο. Με αυτόν τον λαό πρέπει να είμαστε πάντα μαζί γιατί ανήκουμε σε έναν κοινό πολιτισμό χώρο.

Ερ. Η Κύπρος μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε τους καλύτερους  οικονομικούς δείκτες ακόμα και εντός της ΕΕ. Δεν σας κάνει εντύπωση που αναγκάστηκε να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης;

Απ. Είναι απόλυτα λογικό και κατανοητό επειδή η κυπριακή οικονομία έχει πολύ στενές σχέσεις με ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βιώνουν δύσκολες στιγμές. Βέβαια σε κάποιο βαθμό την κυπριακή οικονομία σώζει η στενή σχέση με την Ρωσία στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα, άλλωστε γνωρίζετε πως η Ρωσία στήριξε τη Κύπρο πέρυσι, με αρκετά μεγάλο δάνειο σε καλές συνθήκες. Η Ρωσία ενδιαφέρεται η Κύπρος να αποτελεί πύλη επένδυσης στη Ρωσία, να έχει σταθερή οικονομία και αυτό αποτελεί κοινό μας συμφέρον.

Τι θα πράξουμε με το δάνειο

Ερ. Η Λευκωσία  έχει καταθέσει στην χώρα σας και νέο αίτημα για παροχή δανείου. Αν και δεν είστε 100% αρμόδιος θεωρείτε πως η χώρας σας θα δώσει την βοήθεια στην Κύπρο;

Απ. Δυστυχώς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, ωστόσο πιστεύω πως θα βρεθεί κάποια θετική λύση, διότι η λογική λέει πως είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να είναι σταθερή η κυπριακή οικονομία.

Ερ. Τα προβλήματα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα δημιουργούν φόβους στους ρώσους επενδυτές που έχουν τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες;

Απ. Μπορεί να υπάρχουν γενικές ανησυχίες και όχι μόνο για την Κύπρο. Τα ρωσικά κεφάλαια βρίσκονται και σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές και αμερικάνικες τράπεζες. Το πρόβλημα της ρευστότητας υπάρχει παντού.  Δεν είναι θέμα πως φοβούνται τις καταθέσεις τους, που έχουν ειδικά στην Κύπρο.  και ούτε έχω ακούσει τίποτα για μαζική αποφυγή των κεφαλαίων των Ρώσων επιχειρηματιών από την Κύπρο. Αισθάνονται αρκετά ήσυχα.

Ερ. Ποιοι είναι οι τομείς που παρουσιάζουν μεγαλύτερες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας-Κύπρου;

Απ. Για τον χρηματοοικονομικό τομέα έχω μιλήσει αρκετά. Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς όπως γνωρίζετε η Κύπρος εργάζεται εντατικά στο θέμα των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου. Τρίτος είναι ο τουρισμός. Η Κύπρος είναι μια χώρα που αγαπούν οι Ρώσοι τουρίστες, αλλά όχι μόνο σαν τουρίστες που έρχονται και φεύγουν καθώς αρκετοί έχουν αγοράσει σπίτια στην Κύπρο και αυτό τους δένει  πιο δυνατά. Πρέπει να αναφέρω την ναυτιλία. Όπως ξέρετε ο κυπριακός στόλος είναι στις πρώτες θέσεις. Είναι σημαντικό που η θαλάσσια μεταφορά φορτίων  έχει λάβει μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταφοράς των ενεργειακών πώρων.  Υπάρχουν και μη υλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών, όπως είναι η πολιτιστική συνεργασία των πνευματικών σχέσεων με την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Αυτό επηρεάζει όλο το φάσμα των σχέσεων.  Χωρίς πνεύμα και ψυχή, δεν γίνεται ειλικρινής μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ των κρατών. Γι’ αυτό νομίζω πως και αυτός ο τομέας έχει μεγάλη ανάπτυξη για τις σχέσεις μας.

Η Ρωσία στόχος της «Αραβικής Άνοιξης»

Ερ. Κύριε Πρέσβη σας προκαλεί ανησυχία η έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου;

Απ. Σίγουρα.  Πιστεύω όμως πως τα πρώτα δείγματα φάνηκαν πολύ νωρίτερα με την παραβίαση και καταστρατήγηση των αρχών του διεθνούς δικαίου με τα γεγονότα στα Βαλκάνια, με το Κόσσοβο και την Γιουγκοσλαβία, συνεχίστηκε με το Ιράκ. Αυτή η «Αραβική Άνοιξη» που άρχισε πριν περίπου δυο χρόνια στην Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική κατά την γνώμη μου αναμφισβήτητα είχε όχι μόνο εσωτερικής ρίζες, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης εντός αυτών των κρατών, αλλά υποστηρίχθηκαν από το εξωτερικό.  Το είδαμε ιδιαίτερα στο παράδειγμα της Λιβύης. Όταν η κατάσταση δεν ήταν υπέρ των λεγόμενων επαναστατών, τότε οι ξένες δυνάμεις ενεπλάκησαν και υποστήριξαν αυτό το κύμα των «επαναστάσεων». Οι επαναστάσεις αυτές δεν οδηγούν στην σταθεροποίηση της κατάστασης. Στη Λιβύη, συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος, εκδηλώνονται οι τάσεις διάσπασης του κράτους, τουλάχιστον σε  τρία κομμάτια και βλέπουμε πως ήταν η επιθυμία να στραφεί αυτό το κύμα προς τη Μέση Ανατολή και προς τα σύνορα μας.

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν συνεχιστεί αυτό το ριζοσπαστικό κύμα ισλαμισμού προς τα σύνορα των δημοκρατιών του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, μπορεί να αναφλεγεί όλη η περιοχή γύρω από τη Ρωσία. Για αυτό είναι φανερή η απειλή για το ρωσικό κράτος, το οποίο έχει μεγάλο μουσουλμανικό στοιχείο στον βόρειο Καύκασο. και στις περιοχές κοντά στο Καζαχστάν που υπάρχουν αρκετά μεγάλες δημοκρατίες με μουσουλμανικό πληθυσμό. Αν κάνουμε ανάλυση, για τις αιτίες και τους στόχους αυτής της εξέλιξης των γεγονότων, δυστυχώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να θέλουν  τελικά να πλήξουν και την Ρωσία. Είναι γνωστό πως η φύση δεν αντέχει το κενό. Γι’ αυτό πάντα αναπτύσσεται η κατάσταση ή προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και συσπείρωσης των κρατών ή προς την πλευρά της διάσπασης τους. Η Ρωσία έχει περάσει αυτή τη περίοδο με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τρέφει μεγάλη ευαισθησία για αυτές τις απειλές. Γι’ αυτό εμείς αρχίσαμε την δημιουργία μιας νέας ολοκλήρωσης στα πλαίσια της τελωνειακής ένωσης και ενιαίου οικονομικού χώρου με Καζαχστάν και την Λευκορωσία. Έχουμε καλέσει και άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης  να ενταχθούν σε αυτό το σχήμα.

Το δεύτερο ανησυχητικό σημείο είναι η οικονομική κρίση στην Δύση που συνεχίζεται. Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κρίση στην ΕΕ.  Σε αυτές τις  συνθήκες της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με εμπλοκή των δυτικών κρατών στην κρίση της Συρίας, με ενθάρρυνση του εμφυλίου πολέμου και το λέω ανοικτά, τα γεγονότα παρουσιάζουν μια πολύ επικίνδυνη εικόνα.  Δημιουργούν οι τρομοκρατικές ομάδες, που πολεμούν εναντίον του στρατού. Πως μπορούν οι ξένες δυνάμεις να φέρουν την ειρήνη στη Συρία ενθαρρύνοντας τις τρομοκρατικές πράξεις και μη κάνοντας τίποτα  για να βάλουν την λεγόμενη ένοπλη αντιπολίτευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου  να βρεθεί ένας δημοκρατικός τρόπος ανάπτυξης της χώρας μέσω εκλογών του προέδρου και της βουλής. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον ίδιο τον συριακό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Βέβαια τέτοιες  εκλογές μπορούν να διεξαχθούν μόνον σε συνθήκες ειρήνης.

Ερ. Πριν τέσσερεις περίπου μήνες ο Σύνδεσμος σας έλαβε μια πρωτοβουλία στήριξης των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία και γενικότερα της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών. Σήμερα, έχετε κάποια αποτελέσματα από αυτή σας την προσπάθεια;

Απ. Ήταν μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλίας με την Ελλάδα. Προχώρησε σε ικανοποιητικό βαθμό. Βλέπουμε μάλιστα την αύξηση της ροής των τουριστών στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, αγοράζονται περισσότερα ελληνικά προϊόντα και αυτό θα φανεί πιστεύω στο τέλος του χρόνου που θα έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Ανταποκρίθηκε πολύ θετικά οι Μοσχοβίτες και όλοι στην Ρωσία. Δεν υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ομοψυχία στον ρωσικό λαό προκειμένου να παράσχει στήριξη στην χώρα σας.  Νομίζω πως πρέπει να δούμε θετικά και την προοπτική των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτή τη περίοδο στην χώρα σας υπάρχουν πολλές και καλές ευκαιρίες για επενδύσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος της Ρωσίας ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα, ζητάνε μάλιστα συνεχώς πληροφορίες από εμένα.

Ερ. Η Ελλάδα απέκτησε σταθερή κυβέρνηση. Αυτό θα συμβάλει στην επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων οι οποίες τα τελευταία 3 χρόνια ήταν παγωμένες;

Απ. Πιστεύω πως σίγουρα θα έχει θετική επιρροή και στις διμερείς μας σχέσεις και γενικά για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα. Θέλω να θυμίσω πως πριν τις εκλογές έγινε η επίσκεψη του κ. Α. Σαμαρά στη Μόσχα στην οποία συναντήθηκε με τον νυν πρόεδρο της χώρας μας κ. Πούτιν. Αυτό μας δίδει το θεμέλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας.

Ερ. Νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είναι ένας φίλος ο κ. Δ. Αβραμόπουλος

Απ. Δεν μπορώ να πω για έναν υπουργό πως είναι φίλος μου. Έτσι αισθάνομαι εγώ απέναντι στον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Τι αισθάνεται ο κ. Δ. Αβραμόπουλος γα εμένα πρέπει να απαντήσει εκείνος. Είναι η αλήθεια πως γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και με τον κ. Αβραμόπουλο και με το επιτελείο του που ήταν στον Δήμο Αθηνών. Από τότε είχαμε πολύ καλές και γόνιμες επαφές, οι οποίες συνεχίστηκαν και την περίοδο που ήταν υπουργός  Τουρισμού.  Θεωρώ πως είναι ένας από τους πιο εμπείρους πολιτικούς και διπλωμάτες που κατέχει άριστα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και θα προσφέρει πολλά θετικά στον ελληνικό λαό.

Ο δρόμος της Ρωσίας διέξοδος για την ελληνική οικονομία;

Ερ. Με το χέρι στην καρδιά πιστεύετε πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δυσκολευτούν πολύ για να βγουν από την κρίση;

Απ. Πρώτα απ’ όλα δεν θέλω να βάλω στο ίδιο καλάθι την Ελλάδα με την Κύπρο. Εκτιμώ πως η κατάσταση, είναι λίγο διαφορετική. Στην περίπτωση της Ελλάδας  η επιρροή των ξένων παραγόντων ήταν πολύ σημαντική στην κατάσταση που δημιουργήθηκε. Επί σειρά ετών η ΕΕ προωθούσε τα προϊόντα της στην Ελλάδα. Σε μεγάλο βαθμό έχουν καταστρέψει και την ελληνική βιομηχανία. Η ελληνική βιομηχανία, η οποία  ήταν αρκετά αναπτυγμένη και η μεταλλουργία της, και η υφαντουργία, η ελαφρά βιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία,  η ναυπήγηση, η βιομηχανία, ο κατασκευαστικός τομέας, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.  Σήμερα τι έμεινε από αυτά;  Τίποτα. Δεν φταίει για όλα αυτά η ΕΕ; Είναι υποχρέωση της λοιπόν να βρει τη λύση. Αν μιλήσουμε από την επαγγελματική οπτική, η Ελλάδα αργά η γρήγορα θα βγει από αυτή την κατάσταση.

Υπάρχουν καταρχήν δυο τρόποι της εξέλιξης. Ο πρώτος είναι η μακρόχρονη βοήθεια της ΕΕ με απόσβεση χρεών, με σκληρά μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων, με σταθερή πτώση του βιοτικού επιπέδου, με αρκετές εντάσεις στον κοινωνικό τομέα. Μακρόχρονο πέρασμα από τον πάτο και αργή ανάκαμψη από την κρίση. Υπάρχει και άλλος τρόπος, η Ρωσία για παράδειγμα πήρε πολύ σκληρές αποφάσεις για την υποτίμηση τους ρουβλίου. Αυτό  όμως αμέσως δημιούργησε  μια θετική κατάσταση για επενδύσεις, επειδή το εργατικό δυναμικό έγινε φτηνό, δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για  εισροή επενδύσεων και κεφαλαίων και άρχισε η αποκατάσταση της βιομηχανίας, δημιουργήθηκαν αρκετές μονάδες και άρχισε γρήγορη η επανεκκίνηση ολόκληρης της οικονομίας. Αυτή η εμπειρία υπάρχει. Τι επιλογή θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν μπορώ να κρίνω, αλλά αυτά τα δυο μοντέλα υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει αρκετούς πόρους και όσο γρηγορότερα αρχίσει η ανάπτυξη τόσο γρηγορότερα θα βγει από την κρίση.

Ερ. Βέβαια εσάς σας βοήθησε το γεγονός πως η μοίρα σας έδωσε έναν χαρισματικό ηγέτη. Τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απ. Πάντοτε  στις κρίσιμες καταστάσεις, βγαίνουν οι σημαντικότεροι ηγέτες οι οποίοι  πάντα αφήνουν το δικό τους σημάδι στην ιστορία της χώρας.


Αν έπρεπε να επιλέξουμε τον πιο συνεπή και ανιδιοτελή Ρώσο φιλέλληνα τότε χωρίς δεύτερη σκέψη αυτός θα ήταν ο Γκεόργκι Μουράντοφ. Για περισσότερα από 35 χρόνια,  μέσα από την διπλωματική του καριέρα, και από όλες τις θέσεις όπου υπηρέτησε υπήρξε και παραμένει ο πιο συνεπής φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ρωσίας. Ο πρέσβης Γκεόργκι Μουράντοφ, διετέλεσε δυο φορές ως διπλωμάτης στην Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα και Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο.  Σήμερα είναι  Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας του ρωσικού ΥΠΕΞ, ενώ πρόσφατα εξελέγην πρόεδρος στην Ένωση των Συνδέσμων Φιλίας της Ρωσίας. Παράλληλα είναι και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας με τους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδας. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για περισσότερα από 10 χρόνια υπήρξε από τα ισχυρότερα πρόσωπα στην Κυβέρνηση της Μόσχας. Από όλες αυτές τις θέσεις δεν υπήρξε Έλληνας ή Κύπριος, επίσημος η μη που να του ζήτησε την βοήθεια του και εκείνος να του την αρνήθηκε.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s