Πιέσεις από Μπαν Κι-Μουν για εξεύρεση λύσης στην ονομασία των Σκοπίων

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, επιθυμεί την επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το πρωί, στην πόλη Οχρίδα, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο κ. Μπαν Κι-μουν ανέφερε ακόμη ότι θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, προς το σκοπό αυτό.

«Θα συζητήσουμε και με τις ελληνικές Αρχές. Αμέσως μετά την επίσκεψή μου εδώ, θα αποστείλω τον ειδικό εκπρόσωπό μου Μάθιου Νίμιτς στην Ελλάδα για να μεταφέρει τι συζητήσαμε εδώ. Προσωπικά θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με τον κ. Σαμαρά για να βοηθήσω στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δύο γειτονικές χώρες δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για την περιφερειακή συνεργασία, τη συμφιλίωση και την ανάπτυξη. Ο ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τη διαδικασία. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Γνωρίζουμε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και θα εξετάσουμε όλες τις πτυχές», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν μετά τη συνάντησή του με τον κ.Ιβάνοφ.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ζήτησε από τον γγ του ΟΗΕ, στις επαφές που θα έχει με την ελληνική πλευρά, να απευθύνει έκκληση «για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης ».

«Ζήτησα ακόμη, η Ελλάδα να τηρήσει το προβλεπόμενο από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και να τηρεί την Ενδιάμεση Συμφωνία. Έλαβα διαβεβαιώσεις ότι ο γγ με την πρώτη ευκαιρία θα συζητήσει επ’ αυτών των θεμάτων και θα ζητήσει από την νέα ελληνική Κυβέρνηση να σεβαστεί αυτό που οικειοθελώς ανέλαβε ως υποχρέωση», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.
Ο γγ του ΟΗΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ στην Οχρίδα, αναχώρησε για τα Σκόπια, όπου το μεσημέρι θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s