Η Ρωσία καλεί τη Συρία να κρατά κλειδωμένα τα χημικά της όπλα

Κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κάλεσε τη Συρία να κρατά κλειδωμένα τα χημικά της όπλα.Совет Безопасности ООН заседание сессии Совбез ООН

Η Μόσχα, έχει σαν γνωμονά της τη θέση ότι η Δαμασκός θα ακολουθεί και στο μέλλον να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις,- δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης. Η Συρία ακόμα το 1968 είχε προσυπογράψει το πρωτόκολλο 1925 της Γενεύης, το οποίο απαγορεύει τη χρήση των ασφυξιογόνων, δηλητηριωδών ή άλλων αερίων ως όπλο πολέμου.

Το θέμα της ασφάλειας των χημικών όπλων της Συρίας έχει γίνει κυρίαρχη από τη Δευτέρα μετά από την γνωστή δυνατή δήλωση της Δαμασκού ότι θα χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα μόνο σε περίπτωση επίθεσης από τα έξω. Ταυτόχρονα, ο επίσημος εκπρόσωπος της Συρίας Τζαχίντ Μακντισί (Jahid Maqdisi) είπε ότι όλες οι αποθήκες χημικών όπλων της χώρας ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ο Σύρος διπλωμάτης χαρακτήρισε ως γελοίους και αναληθείς τους ισχυρισμούς που εμφανίστηκαν στη Δύση σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων κατά της ένοπλης αντιπολίτευσης. Να, η γνώμη του Χασάν Μπεχεστιπούρ (Hasan Beheshtipur) πολιτικού αναλυτή του Ιράν:

– Η φήμη αυτή είχε διαδοθεί από τα δυτικά ΜΜΕ. Με αυτό τον τρόπο η Δύση με επικεφαλής τις ΗΠΑ προετοιμάζει το έδαφος για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Η Δαμασκός δεν έχει καμιά ανάγκη λήψης τέτοιων ριζικών μέτρων αγώνα κατά της αντιπολίτευσης.

Ο Μπασάρ Άσαντ εδώ και 1,5 χρόνο καταφέρνει και αντιστέκεται με επιτυχία τόσο στις επιθέσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης, όσο και στην έντονη πολιτική πίεση από τα έξω. Υπό αυτές τις συνθήκες, η χρήση χημικών όπλων εναντίον των μαχητών της αντιπολίτευσης θα σήμαινε να οδηγεί με τα χέρια του το καθεστώς σε κατάρρευση. Πραγματικά, σε τέτοια περίπτωση θα ξεσηκωθούν εναντίον του όχι μόνο οι αδιάλλακτοι εχθροί, αλλά και θα απομακρυνθούν απ’ αυτό ακόμα και οι πολυάριθμοι ήδη σύμμαχοί του.

Ταυτόχρονα, οι ξένοι αντίπαλοι της Δαμασκού, όπως φαίνεται, περιμένουν κάποια δυσανάλογη αντίδρασή της σε ένα ή άλλο γεγονός για να διευθετήσουν την συριακή σύγκρουση με βάση το δικό τους στρατιωτικό σενάριο, δηλαδή παρακάμπτωντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε σχέση με αυτό ο Βιτάλι Τσούρκιν υπενθύμισε ότι τέτοιο ακριβώς στόχο έχει τις τελευταίες ημέρες η πολιτική των ΗΠΑ και μιάς σειράς άλλων δυτικών χωρών. Ο Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι αυτό θα επιδεινώσει μόνο την κρίση στη Συρία και όλη η ευθύνη για πολύ πιθανές καταστροφικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών θα πέσει ακριβώς στη Δύση.

Η ενθάρρυνση από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δυσης της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης δεν είναι τίποτε άλλο παρά καθαρή δικαιολογία της τρομοκρατίας. ΄Ετσι ακριβώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την άρνησή τους να καταδικάσουν τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό, όταν σκοτώθηκαν τρεις υπουργοί δυναμικών υπηρεσιών. Ας σημειωθεί σχετικά με αυτό ότι η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δαμασκό στρέφονταν εναντίον των «ενόχων». Η μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις επικαλέστηκε αυτές τις επιθέσεις για να επισημάνει για άλλη μιά φορά την ανάγκη υιοθέτησης ψηφίσματος για τη Συρία στο πλαίσιο του 7 κεφαλαίου του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων μέχρι και την χρήση της στρατιωτικής δύναμης. πηγή: greek.ruvr.ru

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s