Δέσμευση σωτηρίας του ευρώ από Ντράγκι – Σενάρια για Grexit και νέο κούρεμα

Για τη σωτηρία της ευρωζώνης δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψει την κατάρρευση του ευρώ, περιλαμβανομένης και της αντιμετώπισης του υψηλού κόστους δανεισμού των κρατών-μελών. Την ίδια στιγμή η γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί τονίζει πως «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημαίνει και το τέλος του ενιαίου νομίσματος», ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου κοστολογώντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας συμπεραίνει: «Καλύτερα η στάση πληρωμών να γίνει εκτός ευρώ». Πιθανότητες περίπου 90% δίνει η Citigroup σε μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ υπέρ του Grexit τάσσεται και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Αθήνα να καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη περαιτέρω βοήθειας. Δημοσιεύματα διεθνών μέσων κάνουν λόγο για συζητήσεις αξιωματούχων και επεξεργασία σχεδίου για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
«Εντός του πλαισίου της εντολής μας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό», ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι σε εκδήλωση επενδυτών στο Λονδίνο.

«Στο βαθμό που το μέγεθος των ασφαλίστρων κινδύνου για το κρατικό χρέος (το κόστος δανεισμού) δυσχεραίνει την λειτουργία των καναλιών μετάδοσης κι εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, εισέρχεται στο πεδίο της εντολής μας», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Αβενίρε τονίζει πως «αν υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αυτό θα σημαίνει το τέλος του Ευρώ».

Ο Φιτουσί τόνισε πως «το ευρώ δεν είναι ένα μη αναστρέψιμο οικοδόμημα και κατά συνέπεια, οι αγορές θα νιώσουν πως είναι ελεύθερες να δράσουν για να θέσουν εκτός ενιαίου νομίσματος ύστερα από την Ελλάδα την Πορτογαλία, την Ισπανία και ούτω καθ’ εξής».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πριν από δύο ημέρες η Bundesbank επισήμανε σε έκθεσή της πως το «εγχείρημα της Ευρωζώνης είναι αμετάκλητο και καμία χώρα δεν μπορεί να αποχωρήσει».

«Δεν θα έπρεπε να γίνεται ούτε υποθετική αναφορά στην δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη», συμπληρώνει ο Φιτουσί και προσθέτει ότι «στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό».

Αναφερόμενος στην γενικότερη εξέλιξη της κρίσης, εκτιμά ότι «αν η Ευρώπη βουλιάξει θα βουλιάξει και η Γερμανία, έστω και αν βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του πλοίου».

Την ίδια στιγμή ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για δημοσιονομικά θέματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. δήλωσε στο Bloomberg πως «θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Ωστόσο όπως σημείωσε «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας» και πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι μία «πιθανή λύση». «Φυσικά, πρέπει να σκεφθούμε ποιες δράσεις θα χρειασθούν, αν (. . .) προκύψει το χειρότερο. Αλλά θα μας κοστίσει πολλά χρήματα», σημείωσε.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Μπάρτλε το Bloomberg σχολιάζει ότι είναι η πρώτη ένδειξη από υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματούχο ότι μπορεί να επίκειται πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του Μπάρτλε έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος δήλωσε επιφυλακτικός για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει, σημειώνοντας πως η έξοδος της Ελλάδας δεν προκαλεί πλέον φόβο.

Εξάλλου το Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σενάρια για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την Die Zeit, αξιωματούχοι εξετάζουν μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδα. Ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στο Reuters πριν από λίγες ημέρες. Ειδικότερα το δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι χαρακτήριζαν «απίθανο» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, σημείωνε ότι μία νέα αναδιάρθρωση ενδεχομένως να είναι αναγκαία.

Για «plan D» των δανειστών της Ελλάδας κάνει λόγο η Die Welt το οποίο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ομάδας ιδιωτών ομολογιούχων, από μέρος των αξιώσεών τους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για ιδιώτες ομολογιούχους, οι οποίοι κατέχουν ομόλογα υπαγόμενα σε ξένο δίκαιο και δεν είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του περασμένου Μαρτίου. Το σχέδιο μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, χρεοκοπία, τρίτο πακέτο στήριξης και κούρεμα του χρέους.

Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου κοστολόγησε μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτή θα ήταν καλύτερο για τη Γερμανία να γίνει με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Neue Presse», το διακεκριμένο γερμανικό ινστιτούτο υπολογίζει στα 89 δισ. ευρώ τις απώλειες της Γερμανίας σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει αδυναμία πληρωμών εντός Ευρωζώνης και στα 82 δισ. ευρώ σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει και τεθεί έκτος του ευρώ.

Τέλος, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προβλέπει τη σύγκλιση έκτακτου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών και έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μέσα στον Αύγουστο, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, «αλλά και στην Κύπρο». πηγή: http://tvxs.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s