Ρωσία – προειδοποίηση για ΟΗΕ: Ομοφωνία ή κατάρρευση…

Με σαφή αν και διπλωματικό τρόπο η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση πως μπορεί θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη και τη λειτουργία του ΟΗΕ εάν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα στη περίπτωση της Συρίας.

Σε μία ενδελεχή συζήτηση επί των εξελίξεων στη Συρία αλλά και τη στάση των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επικεντρώθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, υπό τη προεδρεία του Β. Πούτιν.

Το ανώτατο ρωσικό όργανο στον τομέα της εθνικής ασφάλειας ασχολήθηκε με την εξίσωση, Ρωσία – επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία – πρωτοβουλίες της Δύσης στον ΟΗΕ. Τα μέλη του συμβουλίου αφού υπογράμμισαν πως η κατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής δεν είναι δυνατόν να συνδέεται με τη θέση στο ζήτημα της Ρωσίας, επεσήμαναν πως κάθε προσπάθεια παράκαμψης των συλλογικών οργάνων του ΟΗΕ, δηλαδή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, στο οποίο προβλέπεται ομοφωνία (μη χρήση του δικαιώματος του βέτο) για την έκδοση απόφασης (εν προκειμένω ανάληψη στρατιωτικής δράσης), θα αποβεί αναποτελεσματική, ενώ θα υποσκάψει την διεθνή θέση του ίδιου του ΟΗΕ.

Είναι προφανές πως η Ρωσία, ίσως και η Κίνα, να προειδοποιεί τη Δύση πως εάν υπάρξει απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης χωρίς την συγκατάθεση της Μόσχας αλλά και του Πεκίνου, το Κρεμλίνο θα θέση υπό αμφισβήτηση την ίδια την νομική, πολιτική και εν τέλει φυσική ύπαρξη του ακρογωνιαίου λίθου το μεταπολεμικού συστήματος στον τομέα των διεθνών σχέσεων, δηλαδή του ΟΗΕ.

Για την Ιστορία, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση πέραν του προέδρου της χώρας, Β. Πούτιν, έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η πρόεδρος του συμβουλίου της Ρωσική Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο διευθυντής του προεδρικού γραφείου Σεργκέι Ιβάνοφ, ο πρόεδρος της Δούμα, Σεργκέι Ναρούσκιν, ο γραμματέας Εθνικής Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ, ο υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Μιχαήλ Φραντκόφ.

http://www.defence-point.gr/news/?p=53843

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s